Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Το φαινόμενο "Death Note"

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είστε οικείοι με τον τίτλο "Death Note".
Για όσους, λοιπόν, δεν γνωρίζουν το "Death Note" είναι μια ιαπωνική σειρά manga (δλδ., ιαπωνικό κόμικς) που έχει γυριστεί και σε animated τηλεοπτική σειρά με τρελά κέρδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιαπωνική μεταφορά του manga στον κινηματογράφο ξεπέρασε σε εισπράξεις τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και τον «Χάρι Πότερ».

Ένας μαθητής λυκείου βρίσκει στο προαύλιο του σχολείου του ένα σημειωματάριο που απ' έξω γράφει "Death Note". Ανοίγοντάς το διαβάζει ότι με αυτό μπορεί να σκοτώσει όποιον θέλει απλά γράφοντάς το όνομα του "υποψήφιου". Προϋπόθεση είναι να γνωρίζει ο συγκεκριμένος μαθητής εξωτερικά το θύμα του, έτσι ώστε να μην την πληρώσει κάποιος που τυχαίνει να έχει το ίδιο όνομα. Έτσι ο Light Yagami, ο προαναφερθέντας μαθητής, ξεκινάει, στην αρχή, να διαγράφει από το πρόσωπο της Γης διάσημους εγκληματίες. Στη συνέχεια όμως αρχίζει και ξεπαστρέφει όσους, κατά τη δική του πάντα γνώμη, είναι ανάξιοι να ζουν στο νέο του βασίλειο.
Αυτή είναι πάνω κάτω η πλοκή του "Death Note".

Ίσως με μια πρώτη ματιά να μην φαίνεται πολύ διαφορετικό από τα θρίλερ που έχουμε όλοι λίγο πολύ συνηθίσει να βλέπουμε. Το "Death Note" όμως, έχει απασχολήσει αρκετές φορές την παγκόσμια επικαιρότητα.

Στην Κίνα έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία του και πλέον εκδίδεται μόνο παράνομα, ύστερα από επεισόδια που έλαβαν χώρα μέσα σε αρκετά σχολεία της χώρας. Μαθητές δημιούργησαν αυτοσχέδια σημειωματάρια τύπου "Death Note" και τρομοκρατούσαν με αυτά τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, ισχυριζόμενοι ότι είχαν μαγικές ιδιότητες.
Δύο οπαδοί της σειράς «Death Note» ποζάρουν με τα μπλοκάκια του θανάτου

Η εθνική επιτροπή της Κίνας για τα πνευματικά δικαιώματα εξέδωσε ειδική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τη σειρά "Death Note" «νοσηρή φαντασία που οδηγεί τους εφήβους σε λάθος κατεύθυνση και διαφθείρει την καρδιά και το μυαλό τους». Η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Ρουαγιάλ Σεγκολέν είχε κατηγορήσει τα ιαπωνικά manga ότι δημιουργούν αρνητικά πρότυπα για τη γαλλική νεολαία. Ο «εθνικιστής» Τάρο Ασο, υπουργός Εξωτερικών τότε, συνέστησε στην κ. Σεγκολέν να διαβάζει περισσότερα ιαπωνικά manga. Ο Ασο λατρεύει τα ιαπωνικά manga και δηλώνει ότι διαβάζει περισσότερα από δέκα περιοδικά manga την εβδομάδα, παρά τις απαιτητικές διπλωματικές υποχρεώσεις του.

Όμως το γεγονός που πραγματικά συντάραξε την κοινή γνώμη είναι οι δολοφονίες που έλαβαν χώρα στο φημισμένο βελγικό δάσος του πάρκου Ντουντέν. Σε δύο διαφορετικά σημεία βρέθηκαν διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη, δίπλα στα οποία ήταν τοποθετημένες δύο σχισμένες σελίδες τετραδίου που έγραφαν: «Watashi wa Kira desu», μια ιαπωνική φράση που σημαίνει «Είμαι ο Κίρα». Το όνομα Κίρα έχει ελληνικές ρίζες (από το κύριος). Στην Ιαπωνία το όνομα αυτό έχει πολλές έννοιες: από τη μία σημαίνει άρχοντας ή ακόμα και Κύριος με τη βιβλική έννοια και από την άλλη Κίρα σημαίνει δολοφόνος, καθώς και η προφορά του μοιάζει πολύ με την αγγλική λέξη «κίλερ». Η συγκεκριμένη φράση «είμαι ο Κίρα» προέρχεται αυτούσια από το "Death Note". Η αστυνομία του Βελγίου δεν έχει μπορέσει ακόμα να εξακριβώσει την ταυτότητα των θυμάτων.

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες site αφιερωμένα στο "Death Note" και αρκετά ειδικά site που γράφεις το όνομα των ατόμων που επιθυμείς να ξεπαστρέψεις.

Το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στατιστικές, το 70% των φαν απάντησαν πως αν βρισκόταν στα χέρια τους ένα "Death Note" θα το χρησιμοποιούσαν, για καλό σκοπό όμως πάντα.

Γενικότερα η σειρά "Death Note" θεωρείται επικίνδυνη όχι τόσο για το περιεχόμενό της αυτό καθ' αυτό, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένη. Ας σημειώσουμε εδώ ότι απέκτησε τόσους μιμητές ακριβώς επειδή είναι πολύ καλογραμμένη. Ενώ σύμφωνα με ψυχολόγους και με άλλους ειδικούς, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να παρακολουθήσουν την σειρά και να καταλάβουν ακριβώς το τι γίνεται, χάρη στον ευφυή τρόπο γραφής της.

Όσοι θέλετε να πάρετε μια γεύση από το "Death Note" μπορείτε να επισκεφθείτε site όπως τα "www.bleachexile.com" και "www.onemanga.com" για να διαβάσετε το manga online χωρίς κανένα έξοδο ή αν θέλετε να παρακολουθήσετε τη σειρά μπορείτε απλά να τη δείτε στα "www.veoh.com" και "www.animekiosk.com" ή ακόμα και να την κατεβάσετε από site όπως "www.mininova.com" σε μορφή torrent και φυσικά με ένα ψάξιμο θα βρείτε χιλιάδες site ακόμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Το αρχικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε στο "www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=16.10.2007,id=83881872", καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα στο Βέλγιο "www.animenewsnetwork.com/news/2007-11-27/police-reach-dead-end-in-belgian-manga-murder-case"

Προσωπικά έχω διαβάσει την σειρά "Death Note" και δεν την βρήκα χειρότερη από θρίλερ τύπου "Zodiac". Ίσως αυτό που την καθιστά επικίνδυνη να είναι το γεγονός ότι ένας κοινός θνητός φτάνει και επεμβαίνει τόσο εύκολα στην δικαιοδοσία του Θεού, που ίσως γίνεται δελεαστικό για κάποιους. Κατά την γνώμη μου αυτό που έχει σημασία είναι να ξεχωρίζουμε τα όρια της φαντασίας από εκείνα της πραγματικότητας.


Death Note amv
Για όσους θέλουν να πάρουν μια ιδέα για το περι τίνος πρόκειται

13 σχόλια:

amazone είπε...

Υπέροχη η ανάρτηση!!!
Μου είχες πει κάτι για αυτό το φαινόμενο αλλά δεν το είχα συγκρατήσει.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Θα ήταν καλό να ξεχωρίζουμε τη φαντασία από την πραγματικότητα,
άσχετα αν δεν μας αρέσει(η πραγματικότητα).
Προσωπικά δεν θεωρώ σωστή την ιδεολογία αυτού του φαινομένου.
Υποστηρίζω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να σκοτώνει κάποιον επειδή τον θεωρεί εγκληματία,ακόμα και αν αυτό αληθεύει!!!
Δεν ανήκουμε σε κανέναν,κανένας άνθρωπος δεν μας έδωσε το δώρο της ζωής και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το πάρει πίσω φέρνοντας τον θάνατο!!!(ακόμα και αν είμαστε οι χειρότεροι εγκληματίες)
Αν υποθέσουμε ότι αυτή η Δύναμη υπάρχει,εγώ δεν θα την χρησιμοποιούσα ΠΟΤΕ!!!
ΟΛΟΙ ΈΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ
και αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

WaNt3D είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Θα ψάξω να δω περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

amazone είπε...

Καλή ιδέα ,αν και εγώ δεν νομιζω να ψάξω :P

HikariNoKage είπε...

Εννοείτε, πως ούτε και εγώ θα χρησιμοποιούσα ποτέ κάτι τέτοιο!
Ποια είμαι δηλαδή εγώ που θα κρίνω ποιος αξίζει να ζει και ποιος όχι. Έλεος!
Το πιο κουλό, όμως, είναι ότι ο ίδιος ο δημιουργός σε μια συνέντευξη που είχα διαβάσει λίγο καιρό πριν δεν πιστεύει τίποτα από όσα γράφει.
Αν θυμάμαι καλά αυτό που είχε πει είναι ότι ήθελε να δημιουργήσει απλά ένα θρίλερ με πλοκή που θα καθήλωνε τους αναγνώστες/θεατές και τίποτα παραπάνω.
Λέει:"Είχα βαρεθεί να βλέπω θρίλερ που ο αναγνώστης/θεατής ανησυχούσε μόνο για το πότε και αν θα πέθαινε ο πρωταγωνιστής. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα θρίλερ που το περιεχόμενό του να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή σφαγή".
Φαίνεται, όμως, πως το κοινό πήρε λίγο πιο σοβαρά το "Death Note" από όσο θα έπρεπε.
Όπως εκείνο το παιδί που είχε δει τον "Superman" και ετοιμαζόταν να πηδήξει από την ταράτσα του σπιτιού του!?

Flora είπε...

Ζούμε σε εποχές πλάνης και απάτης, παιδιά. Μην δίνετε σημασία σε τέτοια φαινόμενα κατάπτωσης... Άστε τους να γράφουν τα σκοτεινά θρίλερ τους, να παίζουν το παιχνίδι του θανάτου και της καταστροφής. Εσείς είστε παιδιά της ελπίδας και του φωτός. Τι να ψάχνετε μέσα στα death notes?

Ποιος έχει δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο; Είναι τόσο κρίμα να χάνουμε φαιά ουσία για τέτοια...

Filipp είπε...

Καλά εεε??? Πολύ πώρωση αυτό το death note, από την στιγμή που διάβασα την ανάρτηση ξετρελάθηκα .άνοιξα όλα τα λινκ και έβλεπα τα βίντεο ..είναι πολύ καλό και Ίδη έχω φτιάξει ένα ημερολόγιο death note με 5 ονόματα μέσα ..δεν λέω ποια! Ζήλια ζήλια ..δεν το λέω ..έχω ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδίας τα βάθη ..χαχα.
Μόνο που ο διάβολος έχει ρεπό για λίγες μέρες και έχω βάλει ραντεβού να σκοτωθούν αυτά τα 5 άτομα μια μέρα που ούτε αυτήν την λέω . ..έχω ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδίας τα βάθη. Σας συνιστώ να δείτε τα βίντεο και να φτιάξετε και εσείς ένα death note.

HikariNoKage είπε...

Πετύχαμε σε anime/manga φαν ή καμία σχέση?
Εντάξει ρε Filipp είπαμε και εγώ το έχω δει/διαβάσει αλλά όχι και έτσι!

Demi είπε...

Πολύ catchy αυτό το death note! Εμένα μια φορά το post σου με έβαλε να ψάχνω στο net μια ώρα!!

HikariNoKage είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
HikariNoKage είπε...

Είδες πως πορώνεσαι καμιά φορά?
Και το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν...?

amazone είπε...

Ο filip θέλει πολύ ξύλο!!!
Βάζω στοίχημε ότι είμαι η πρώτη που έγραψε στο τετράδιο!!!

Filipp είπε...

τζενη εισαι πολυ εξυπνη,το βρηκες..εισουν οντος η πρωτη

amazone είπε...

hehehehehehe!!!
Πως σε ξέρω....................