Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ανακάλυψη Γειτονικού Ηλιακού Συστήματος

Το ηλιακό μας σύστημα


Για πρώτη φορά στην ιστορία οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι βρήκαν ηλιακό σύστημα τόσο κοντά στο δικό μας που ένας πλανήτης του είναι ορατός στο γυμνό μάτι.

Πιστεύεται ότι τουλάχιστον ένας πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο του συστήματος, ο οποίος ονομάστηκε Εpsilon Eridani (10,5 έτη φωτός από τη γη). Ίσως και πάνω από τρεις, αυτό όμως δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα με τα μέσα που διαθέτουμε.

Ο ήλιος του είναι ελάχιστα μικρότερος και πιο κρύος από τον δικό μας ήλιο και βρίσκεται στον αστερισμό του "Eridanus" (Ηριδανός), όνομα που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και είναι μία ποταμίσια θεότητα. Επίσης ο Epsilon Eridani είναι πολύ νεότερος από τον δικό μας ήλιο. Μετράει μόλις 850 εκατομμύρια χρόνια ζωής, ενώ ο δικός μας ήλιος λάμπει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

"Αυτό το ηλιακό σύστημα είναι πράγματι όπως ήταν το δικό μας όταν ήταν πέντε φορές νεότερο από ότι είναι τώρα. Είναι σαν μια χρονομηχανή για το δικό μας ηλιακό σύστημα" είπε ο Massimo Marengo, ένας από τους ερευνητές.

"Αυτό το ηλιακό σύστημα μοιάζει πολύ σαν το δικό μας όταν πρωτοεμφανίστηκε ζωή στην Γη" λέει η Dana Backman, αρχισυντάκτρια ενός άρθρου που θα δημοσιευτεί προσεχώς σε σχετικό αμερικάνικο περιοδικό.

Οι πλανήτες του συστήματος, όμως βρίσκονται τόσο μακριά, που η άμεση μελέτησή τους καθίσταται αδύνατη και η παρουσία τους πρέπει να προσεγγιστεί με έμμεσες μετρήσεις. Παρόλα αυτά, όμως βρίσκεται τόσο κοντά που μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα μπορούν να δουν και να μελετήσουν τους πλανήτες με τηλεσκόπια πιο προηγμένης τεχνολογίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ένας από τους πλανήτες, μία φορά μεγαλύτερος από τον δικό μας Δία, ανακαλύφθηκε το 2000 από την αστρονόμο Barbara McArthur. Επιπλέον παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο "Hubble" το 2006 επιβεβαίωσαν την ύπαρξή του.

Τώρα η ομάδα της Backman έχει καταλήξει στην ύπαρξη δύο ακόμα πλανητών, μετά από παρατηρήσεις που έγιναν τόσο από διαστημικά όσο και από επίγεια τηλεσκόπια, οι οποίες αποκαλύπτουν δύο ζώνες βραχωδών αστεροειδών και ένα εξωτερικό δαχτυλίδι πάγου, τα οποία κυκλώνουν το Epsilon Eridani.

Η εσωτερική ζώνη αστεροειδών βρίσκεται σε απόσταση περίπου 280 εκατομμυρίων μιλίων από τον ήλιο του συστήματος. Στην ίδια , δηλαδή, απόσταση που βρίσκεται σε τροχιά η δική μας ζώνη αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Η δεύτερη ζώνη βρίσκεται περίπου σε ίδια απόσταση με αυτή του Ουρανού από τον ήλιο μας.
Τέλος μια τρίτη ζώνη από παγωμένα σωματίδια απλώνεται δισεκατομμύρια μίλια πέρα από το Epsilon Eridani, θυμίζοντας την λεγόμενη "Ζώνη Kuiper"- ζώνη κομητών - έξω από τον Πλούτωνα.

Το 2002 η αστρονόμος Alice Quillen ανέφερε ότι οι ασυνήθιστες συστάδες σωμάτων στο εξωτερικό δαχτυλίδι πιθανώς να υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο του Κρόνου και τροχιά παρόμοια του Πλούτωνα. Παρότι η ανακάλυψή της δεν έχει αποδειχθεί ακόμα η ίδια λέει: "Εξακολουθώ να πιστεύω πως υπάρχει ένας πλανήτης τέτοιων διαστάσεων εκεί έξω".

Σύμφωνα με τον Marengo, τα κενά ανάμεσα στις ζώνες δημιουργήθηκαν όταν σύννεφα σκόνης και βράχων σταθεροποιήθηκαν δημιουργώντας πλανήτες, ακριβώς όπως συνέβη και στην αρχή του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Παρομοιάζοντας τη διαδικασία σχηματισμού των διάσημων δαχτυλιδιών του Κρόνου, τα οποία χωρίζονται από κενά που καθορίζονται από μικρά φεγγάρια, ο Marengo λέει: "Ο πιο εύκολος τρόπος να εξηγήσουμε τα κενά είναι να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πλανήτες εκεί. Είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο, τα δαχτυλίδια του Κρόνου παραμένουν σταθερά χάρη στα φεγγάρια του".

"Νομίζω ότι αυτά τα δαχτυλίδια μας 'διηγούνται' πως 'καθαρίζουν' τα ηλιακά συστήματα μετά τη δημιουργία των πλανητών. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μας παρέχεται η δυνατότητα να μελετήσουμε ένα τόσο κοντινό σύστημα σ' ένα τόσο κρίσιμο στάδιο" λέει η Quillen.

Ο Marengo έθεσε την πιθανότητα να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες σαν την Γη, στην απόσταση μεταξύ του Epsilon Eridani και στου εσωτερικού δαχτυλιδιού σκόνης.
"Η εσωτερική ζώνη είναι 'καθαρισμένη'. Θα μπορούσαν να υπάρχουν γήινοι πλανήτες στο εσωτερικό, που δεν μπορούν να εντοπισθούν ακόμη" είπε.

Το αρχικό άρθρο μπορείτε να βρείτε στο http://news.yahoo.com/s/mcclatchy/20081027/sc_mcclatchy/3082054_1


Η σειρά των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα

Πολλοί αστρονόμοι βιάζονται και λένε ότι πολύ σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ηλιακό σύστημα από κοντά, ενώ οι ακόμα πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε και να εξερευνήσουμε το γειτονικό μας σύστημα.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε.
Και ποιος ξέρει; Μπορεί στα επόμενα χρόνια να κλείνουμε διακοπές ή να γίνουμε μόνιμοι κάτοικοι σε κάποιον από τους πλανήτες εκεί. Εδώ κλείνουν διακοπές στο διάστημα τώρα!

2 σχόλια:

HikariNoKage είπε...

Λοιπόν το άρθρο όπως καταλάβατε αν δοκιμάσατε το link είναι μετεφρασμένο. Οπότε θα με συγχωρήσετε για τυχόν λάθη και ανακρίβειες που μπορεί να υπάρχουν.
Κατά τ' άλλα τί λέτε?

amazone είπε...

Δεν ήξερα ότι ανακαλύφθηκε άλλο σύμπαν!Πολύ ενδιαφέρον κείμενο!!!
Αντε και την επόμενη φορά να μας επισκεπτούν και οι εξωγήοινοι
(σοβαρά το λέω)