Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Το πείραμα στο Cern

Κάποιοι από εσάς παρακολουθώντας τηλεόραση έχετε ακούσει για κάποιο πείραμα που γίνεται στο Cern(το Cern είναι ένα χωριό κοντά στη Γενεύη).
Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά πράγματαγια το συγκεκριμένο γεγονός.
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα προσπαθούν να αναπαραστήσουν το "Big Bang" που συνέβει πριν από πάρα πολλά χρόνια.
"Big Bang" ονομάζεται το γεγονός κατά το οποίο, έγινε στο διάστημα μία έκρηξη που προκάλεσε τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.Οι επιστήμονες λοιπόν,προσπαθούν να αναπαραστήσουν αυτό το γεγονός για να κατανοήσουν με ποιο τρόπο δημιουργήθηκαν οι πλανήτες.
Στη περιοχή του Cern ,100 μέτρα κάτω από τη γη,υπάρχει ένας σωλήνας,ο οποίος φτάνει τα 27 χιλιόμετρα στο μήκος, μέσα στον οποίο θα γίνει μια παρόμοια έκρηξη.
Για να γίνει η έκρηξη αυτή οι επιστήμονες θα δώσουν σε σωματίδια (πρωτόνια)-που θα κινηθούν μέσα στο σωλήνα-την ταχύτητα του φωτός.Τα σωματίδια αυτά επειδή θα είναι σε δύο δέσμες, θα συγκρουστούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σωλήνα ,το οποίο ονομάζεται ΑΤΛΑΣ και έχει την αντίστοιχη θερμοκρασία με τη θερμοκρασία του πυρήνα του ήλιου.
Αφού γίνει η έκρηξη,θα παραχθούν τεράστια ποσά ενέργειας και ύλης,τα αποία θα μελετήσουν οι επιστήμονες.
Αξιωσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν και στον ΑΤΛΑ η θερμοκρασία είναι πολύ υψιλή, σε ένα άλλο μέρος του σωλήνα η θερμοκρασία είναι -271 βαθμούς Κελσίου,ενώ η χαμηλότερη δυνατ'η θερμοκρασία είναι -273 βαθμούς.
Σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει απόλυτη ακινησία(όλα παγώνουν).
Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει τα σωματίδια να κινηθούν,χωρίς να ελαττωθεί η ταχύτητά τους.
Ακόμα θα ήθελα να αναφέρω ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η έκρηξη δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τον πλανήτη μας.Μην σας ανυσηχεί το γεγονός αυτής της έκρηξης, διότι δεν πρόκειται ούτε εμείς,ούτε οι άνθρωποι που κατοικούν στο Cern να αντιλειφθούμε τίποτα.
Το video που ακολουθεί θα σας δώσει μια ιδέα για αυτό το πείραμα.


1 σχόλιο:

dreamersfreewill είπε...

Είναι απίστευτο το τι έχει κάνει η επιστήμη μέχρι σήμερα!!!Δεν μπορώ να φανταστώ τι μηχανήματα έχουν εφευρεθεί για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό το πείραμα!!!
Εγώ πάντως είμαι με το μέρος των επιστημόνων και θέλω να αλπίζω ότι το πείραμα αυτό θα είναι επιτυχές.